Apikotomija je oralnohirurška intervencija kojom se uklanja samo vrh korena zuba. Naziva se još i resekcija korena zuba. Razlog za izvođenje ove intervencije je prisustvo patološki izmenjenog tkiva na vrhu korena zuba. Ove promene se velikom broju slučajeva dešavaju na endodontski nezbrinutim zubima kao i na zubima koji su neadekvatno lečeni.

Pre samog uklanjanja vrha korena zuba neophodno je sprovesti endodontski tretman na zahvaćenom zubu. Na tako pripremljenom zubu se izvodi hirurška intervencija gde se posebnim borerima uklanja vrh zuba pri čemu se uklanja i mali deo patološki izmenjenog tkiva oko vrha obolelog korena. Nakon uklanjanja vrha korena zuba u operisanu regiju se postavlja veštački zamenik kosti

Simptomi i posledice

Pojava ciste se u početku ne manifestuje i ne pokazuje nikakve simptome, sve dok ne porastu previše ili dok ne dođe do infekcije. Ispupčenje na vilici iznad zuba je jedan od simptoma koji ukazuje na rast ciste. Otok i bol takođe ukazuju da je došlo do infekcije, a jedan od simptoma je i promena boje zuba, pojava crvenila oko zuba i tako dalje.

Cista može da izazove oštećenja vilice, pa samim tim i da ugrozi ostale susedne zube, pa čak i uticati na sinuse ili nos, u slučaju da se pojave ne gornjoj vilici. U slučaju infekcije, ciste će izazvati i otok. Otok se prenosi i na lice.

Uklanjanje ciste

Najefikasniji način terapije ciste je cistektomija kada se ona potpuno uklanja i oštećen deo kosti se popunjava koštanim zamenikom. Nakon hirurške intervencije prepisuje se i antibiotska terapija. Cistu je neophodno u potpunosti ukloniti, ili će ona izazvati resorpciju koštanog tkiva. Cistektomija upravo i ima za cilj potpuno uklanjanje ciste.


Stomatološka ordinacija Dentin Plus Kraljevo

Dent In Plus Kraljevo
tel: 065 25 25 005
036 336 487
ulica. Cara Lazara 67/2

Dent In Plus Mataruška Banja:
tel: 065 25 25 005
036 423 525
ulica: Konarevska 683 a

Dent In Plus Lađevci:
tel: 036 58 52 213
064 20 67 222
Zdravstvena ambulanta u centru