Šta je fiksna proteza?
Fiksna proteza je najbojlji i najefikasniji način da se reši problem nepravilnog rasporeda i položaja zuba. Sastoji se od popularnih „bravica“ koje se lepe na zube i kroz koje prolazi žičani luk koji zapravo ispravlja zube. Za uspeh terapije godine nisu važne.
Sve dok su Vaše desni i kost oko korenova zuba zdravi, možete nositi fiksni ortodontski aparat.

Kako funkcioniše fiksna proteza?
Sam način delovanja fiksne proteze se zasniva na sposobnosti vilične kosti da sa jedne strane zuba pravi novu kost, a sa druge strane da se kost gubi, što se još zove „bodily“ pomeranje zuba. Na taj način polako zube dovodimo na željeno mesto i počinjemo stvarati  Vaš novi i savršeni osmeh.

Koliko dugo se nosi?
Prvo  pomeranje zuba će se videti već za dva do tri meseca od momenta postavke fiksne proteze, ali da bi se nova pozicija korena zuba stabilizovala u viličnoj kosti potrebno je nositi fiksnu protezu od 12- 36 meseci, u zavisnosti od težine poremećaja položaja zuba ali i saradnje pacijenta i ortodonta, jer odgovoran odnos pacijenta prema obavezama redovnih kontrola i održavanja oralne higijene doprinosi skraćenju terapije i omogućava optimalan uspeh. Tokom terapije  sprovode se obavezne  kontrole na svakih mesec dana, ali mogu biti i na duži vremenski period, pogotovo kod naših pacijenata iz inostranstva.

Kako se ugrađuje fiksna proteza?
Sama procedura počinje prvim pregledom na koji se dolazi sa ortopan snimkom, izradom modela i detaljne studije i  plana terapije koji može obuhvatiti i vađenje nekih zuba, ukoliko je to potrebno. Samo postavljanje bravica na zubima je jedan potpuno bezbolan proces (koji se može uporediti sa lepljenjem cirkona na noktima), a potom se postavlja i žičani luk koji povezuje postavljene bravice. Nakon skidanja fiksne proteze najčešće je potrebno nositi retinere-  tvrde providne folije koje se nose samo noću, i imaju ulogu da vaši zubi zadrže svoje nove položaje. Posle određenog vremena ni retineri više nisu potrebni.

Kakvi sve fiksni aparati mogu biti?
U zavisnosti od materijala od kojih su izrađene bravice, fiksne proteze mogu biti metalne i nevidljive.
Metalne fiksne proteze imaju mehanička svojstva dovedena do perfekcije, efekat i pouzdanost su na najvišem nivou, ali im je mana estetski efekat. Ali upotrebom modernijih bravica  manjih dimenzija i tanjeg profila postižemo bolje estetske rezultate
Nevidljive fiksne proteze mogu biti:
Keramičke (bravice su izrađene od keramike, u boji zuba, luk je metalni I može biti beo kao i bravice)
Safirne (bravice su prozirne, zovu ih i kristalne, luk je metalni , I može biti beo kao i bravice)
Lingvalna proteza (bravice su metalne, nalaze se sa unutrašnje strane zuba)

Stomatološka ordinacija Dentin Plus Kraljevo

Dent In Plus Kraljevo
tel: 065 25 25 005
036 336 487
ulica. Cara Lazara 67/2

Dent In Plus Mataruška Banja:
tel: 065 25 25 005
036 423 525
ulica: Konarevska 683 a

Dent In Plus Lađevci:
tel: 036 58 52 213
064 20 67 222
Zdravstvena ambulanta u centru