Šta su folije za ispravljanje zuba?

To su ”nevidljive“ proteze koje dovode vaše zube u idealan položaj uz pomoć plastičnih, providnih alajnera. One predstavljaju komforniji način ispravljanja zuba, bez bravica i redovnih dolazaka na zatezanje kao što je to slučaj kod mobilnih proteza i fiksnih aparata. Folije su najestetskiji način da dođete do pravilnog rasporeda svojih zuba i savršenog osmeha.

Setom folija moguće je u jednom koraku, jednom posetom kod stomatologa, dobiti  komplet za celu terapiju. Sastoji se od odeđenog broja folija koje se menjaju na otprilike 12-14 dana. Konstantnim nošenjem oko 20h dnevno, vrši se kontinuirani pritisak na zube što dovodi polako do njihovog pomeranja u odgovarajući položaj. Broj folija zavisi od težine malpozicije, broja zuba koji će biti uključeni u terapiju i način pomeranja tih zuba tokom terapije.

Na koji način folije deluju?

Orto folije blagom silom konstantno deluju na zube i na taj način ih pomeraju u željeni položaj. Radi se o nekoliko setova folija koje se 3D tehnologijom izrađuju individualno za svakog pacijenta na osnovu otiska zuba.Ceo tretman je maksimalno komforan za pacijenta.

Koje su prednosti folija u odnosu na fiksne proteze (aparate)?

  • Estetski faktor. Naime, folije su napravljene od tankog providnog materijala pa su gotovo  neprimetne na zubima. Upravo je ovo glavni kriterijum koji ističu pacijenti, posebno odrasli. Mnogima profesija ne dozvoljava nošenje fiksne proteze, dok kod nekih je problem smanjenog samopouzdanja, te izbegavaju da ortodontske aparate vide poslovni saradnici, kolege ili društvo.
  • Ova metoda je bezbolna.  Bol  karakterističan za nošenje fiksnog ortodontskog aparata nećete osetiti, nego ćete imati blagi osećaj pritiska na samom početku terapije. Kako se zub bude pomerao u novi položaj, pritisak će se osetno smanjivati.
  • Komfornost! Folije, tj. zubni alajneri su veoma komforni. Dizajnirani su tako da omogućavaju i uživanje u svim oblicima hrane bez ograničenja, što nije slučaj kod terapije fiksnom protezom za zube. Skidaju se tokom jela, ali ih takođe možete privremeno ukloniti kada god to poželite i isto ih tako lako  vratite na svoje mesto.
  • Zaštitni faktor. Ovom metodom se čuvaju zubi. Nošenje fiksnih aparata usled nemogućnosti adekvatnog čišćenja dovode do čestih pojava karijesa, kao i tamnih mrlja ili dekalcifikacija na površinama zuba posle uklanjanja aparata.
  • Oralna higijena je jednostavnija i lakša, jer nema fiksnih elemenata tako da se mogu izvaditi, ne zahtevaju specijalne tehnike pranja zuba i upotrebu posebnih četkica i metoda, već je dovoljno da ih održavate lako i jednostavno kao i do sada.
  • Vreme terapije je skraćeno u odnosu na fiksne proteze  što znači da ćemo brže doći do željenog rezultata. 
  • Nema potrebe za čestim kontrolama. Posebna prednost ogleda se u činjenici da pacijenti koji često putuju ili žive u inostranstvu mogu da se odluče da u našoj zemlji obave ovaj ortodontski tretman.

Ipak, trebamo napomenutii i da je upotreba folija ograničena i da postoje kompleksni ortodontski problemi koji se ne mogu ispraviti samo ovom metodom. 

Stomatološka ordinacija Dentin Plus Kraljevo

Dent In Plus Kraljevo
mob. tel: 065 25 25 005
tel: 036 336 487
adresa: Ulica Cara Lazara 67/2

Dent In Plus Mataruška Banja
mob. tel: 065 25 25 005
tel: 036 423 525
adresa: Ulica Konarevska 683 a

Dent In Plus Lađevci
mob. tel: 036 58 52 213
tel: 064 20 67 222
Zdravstvena ambulanta u centru