Dr Martić - Stomatološka ordinacija Dent In Plus Kraljevo
Dr Martić – Stomatološka ordinacija Kraljevo – pruža kompletnu stomatološku uslugu sa tradicijom već više od pola veka. Uverite se zašto smo najbolji!

Sve što je potrebno da znate o zubnim implantatima

Šta je zubni implantat?

Savremeni zubni implant je titanijumski šraf koji se ugrađuje u kost vilice i srasta sa njom, a služi kao zamena za koren izgubljenog ili nedostajućeg zuba. Zubni implanti su idealna opcija za pacijente sa dobrom oralnom higijenom kod kojih je došlo do gubitka zuba usled parodontopatije, neuspešnog lečenja zuba, traume ili bilo kog drugog razloga.

Ugradnjom zubnih implanata izbegava se brušenje susednih zuba koje je neophodno pri izradi mostova , te je na taj način fiziološki i funkcionalno opravdanije korišćenje ove savremene metode nadoknađivanja izgubljenih zuba, a dok kod terminalne bezubosti predstavlja jedinu mogućnost za dobijanje fiksne nadoknade.

Šta se pomoću zubnih implanata može postići?

  • Nadoknada jednog ili više zuba bez brušenja susednih zuba
  • Pravljenje zubnih mostova u slučajevima kada je pacijent usled gubitka većeg broja zuba osuđen na nošenje mobilnih
  • zubnih proteza
  • Zubni implanti mogu služiti i kao nosači zubnih proteza koje su na taj način mnogo stabilnije i udobnije za nošenje.

Prednosti zubnih implanata u odnosu na konvencionalne zubne mostove i proteze

U svakom mogućem pogledu zubni implanti predstavljaju bolje rešenje za nadoknadu zuba koji nedostaju.

  1. Estetika: izgled i osećaj koji ima pacijent sa ugrađenim implantom je identičan onom kod prirodnih zuba. Pošto implant čvrsto srasta sa viličnom kosti sprečeni su gubitak kosti i povlačenje desni koji se često javljaju kod zubnih mostova i ispod proteza.
  2. Čuvanje preostalih zuba: zubni implanti ni na koji način ne narušavaju kvalitet preostalih zuba što se dešava pri izradi zubnih mostova. Što više zdravih i nedirnutih zuba imate veća je dugoročna korist za zdravlje vaših usta.
  3. Komfor i samopouzdanje: pomoću zubnih implanata ćete ponovo moći normalno da pričate, jedete sa komforom i većim samopouzdanjem. Oni vam omogućuju da kažete zbogom protezama koje su vas žuljale, ispadale i stvarale neprijatan osećaj stranog tela u ustima.

Da li ste i vi kandidat za ugradnju zubnih implanata?

U principu, svakome je moguće ugraditi zubni implant i nema nekih izričitih kontraindikacija. Idealni kandidat za ugradnju zubnih implanata je pacijent sa dobrim opštim zdravljem i zdravljem usne duplje. Da bi implant mogao da se ugradi neophodno je postojanje dovoljne količine kvalitetne vilične kosti sa kojom implant čvrsto srasta.

Šta možete da očekujete u toku intervencije?

Intervencija se obavlja po strogo propisanom protokolu  u lokalnoj anesteziji i apsolutno je bezbolna. Za pacijente koji su pod stresom ili imaju strah od intervencije primenjujemo analgo sedaciju. Nakon operacije, prva dva do tri sata prisutan je blag bol koji prolazi upotrebom analgetika (najčešće je dovoljan samo jedna tableta).

Šta možete da očekujete nakon tretmana?

Kao što vaši prirodni zubi zahtevaju održavanje dobre oralne higijene i redovne kontrole kod stomatologa, tako i zubni implanti zahtevaju isti ili viši nivo brige i održavanja, tako da je redovno pranje zuba(implanata) i upotreba zubnog konca i/ili zubnog tuša uslov bez kojeg se ne može.

Nakon tretmana bićete zakazani na periodične kontrole kod stomatologa gde će se pratiti zdravlje nadoknađenih zuba i desni te otkloniti eventualne neželjene pojave.

Cenu ugradnje zubnog implantata možete pogledati u našem cenovniku.

Primer naše prakse

Pacijentu B.S. (38 god.) posle frakture korena zuba morali smo izvaditi ostatak korena i naš pacijent je nažalost ostao bez zuba br.22 (gornji lateralni sekutić) . Posle detaljne analize problema i mogućnosi ti njegovog rešavanja u cilju nadoknade izgubljenog zuba, u dogovoru sa pacijentom, odlučili smo se za ugradnju implantata.

Zubni implant je najbolji način nadoknade zuba, jer se na taj način ne moraju brusiti niti oštetiti susedni zubi kao što je to slučaj kod izrade metalokeramičkog mosta. Takođe, atrofija alveolarne kosti je daleko manja kada se optereti implantatom nego kada to nije slučaj kao kod izrade mostova i dentalnih proteza.
Ova precudura se odvija u tri koraka:

1. Hirurška ugradnja implantata
2. Postavljanja suprastrukture 
3. Izrada krunice na implantatu

Krajnji rezultat: Odličan i trajni estetski i funkcionalni rezultat u frontalnoj regiji zubnog niza i još jedan naš zadovoljan pacijent.

Stomatološka ordinacija Dentin Plus Kraljevo

Dent In Plus Kraljevo
mob. tel: 065 25 25 005
tel: 036 336 487
adresa: Ulica Cara Lazara 67/2

Dent In Plus Mataruška Banja
mob. tel: 065 25 25 005
tel: 036 423 525
adresa: Ulica Konarevska 683 a

Dent In Plus Lađevci
mob. tel: 036 58 52 213
tel: 064 20 67 222
Zdravstvena ambulanta u centru