Doktor stomatologoije Aleksandar Martic DENT IN PLUS Kraljevo
Dr Martić – Stomatološka ordinacija Dent In Plus Kraljevo

Krunice i mostovi

Ukoliko imate zube sa polomljenim ili jako oštećenim zubnim krunicama ili vam nedostaje jedan ili više zuba u zubnom nizu, Vama je neophodno nadomestiti izgubljene zubne krunice.

Zubne krunice (poznate  i kao navlake)  nadoknađuju oštećeno krunično zubno tkivo i u potpunosti imitiraju oblik, veličinu i boju zuba, pri tome štiteći ostatak zuba od daljeg propadanja.

Izrada krunica indikovana je u slučajevima kada je veliki deo zubne supstance izgubljen usled frakture zuba ili pod štetnim dejstvom karijesa.

Krunice mogu biti metalokeramičke tj. izrađene od kombinacije metala i porcelana ili samo od keramike, tj. od posebne vrste ovog materijala velike čvrstoće.

Procedura izrade krunica podrazumeva

 • Brušenje zuba i uzimanje individualnog otiska
 • Izradu krunice u laboratoriji
 • Probu krunice u ustima i eventualne korekcije
 • Privremeno cementiranje (period adaptacije ukoliko je potrebno)
 • Definitivno cementiranje zubne krune.

Vek trajanja laboratorijski izrađene zubne nadoknade najčešće je 8-10 godina, a može da traje i duže uz redovno i pravilno održavanje oralne higijene.

Zubni mostovi su fiksne zubne nadoknade koje se sastoje od dve ili više spojenih  zubnih krunica. Ova vrsta protetskog rada je indikovana kod gubitka jednog ili više zuba koji se nadoknađuju brušenjem susednih zuba koji uzimaju ulogu nosača onih nedostajućih.

Kod pacijenta kome nedostaje jedan ili više zuba most stabilizuje zagrižaj i sprečava pomeranje i naginjanje susednih zuba u prazan proctor i svie drugie sledstvene komplikacije. Faktori koji moraju biti zadovoljeni su: dobro stanje desni, kosti i dobra oralna higijena.

Prednosti mostova u odnosu na proteze

 • Čvrsto su vezani za zube nosače, te ne postoji mogućnost njihovog pomeranja
 • Sile se prenose na zube, a ne na okolna tkiva
 • Ne remete funkciju govora jer su ograničeni na prostor koji su zauzimali prirodni zubi
 • Sačuvan je osećaj ukusa i opip hrane (ne prekrivaju nepce)
 • Adaptacija pacijenta na nadoknadu je brza
 • Postiže se zaštita zuba nosača od karijesa
 • Estetski efekti su izvanredni
 • Komfor apsolutan, kao da imate svoje zube

Primer naše prakse

Pacijentkinja M.T. (42) se odlučila za nadoknadu zuba metalokeramičkim mostom. Indikacije su išle u prilog da imamo sve preduslove za jedan kvalitetan protetski rad. 

Ovde smo se potrudili da našim pacijentima pokažemo sve faze rada u izradi jedne metalokeramičke protetske nadoknade: 1. Izrada detaljnog protetskog plana 2. Brušenje zuba i uzimanje otisaka 3. Izrada privremenih kruna 4. Proba metalne konstrukcije 5.Proba i korekcija keramike 6. Glaziranje i cementiranje metalokeramičkog mosta. Uobičajeno da je za izradu ovakvog jednog protetskog rada potrebno sedam do deset dana, a u međuvremenu pacijentu izrađujemo privremene krunice koje nosi do momenta cementiranja konačnog rada.

Od prvog pregleda pa do završne faze rada, sa pacijentima se uvek  dogovaramo oko izbora boje i oblika budućih zuba. Uspeh postižemo samo tada kada su i pacijent i lekar zadovoljni postignutim rezultatom. To nije uvek lako, ali ne vodimo se lakim, već kvalitetnim rešenjima. Za naš stomatološki tim, kvalitet je iznad svega!

Stomatološka ordinacija Dentin Plus Kraljevo

Dent In Plus Kraljevo
mob. tel: 065 25 25 005
tel: 036 336 487
adresa: Ulica Cara Lazara 67/2

Dent In Plus Mataruška Banja
mob. tel: 065 25 25 005
tel: 036 423 525
adresa: Ulica Konarevska 683 a

Dent In Plus Lađevci
mob. tel: 036 58 52 213
tel: 064 20 67 222
Zdravstvena ambulanta u centru