Doktor stomatologije Aleksandar Martic DENT IN PLUS Kraljevo
Dr Martić – Stomatološka ordinacija Kraljevo

Izbeljivanje zuba neizostavni deo savremene stomatološke prakse 

Beljenje zuba

Beljenje zuba ( izbeljivanje zuba ) je  sigurna i efikasna procedura koja je danas postala neizostavni deo savremene stomatološke prakse svuda u svetu i sve se više primenjuje i kod nas. Kao neželjene pojave prilikom beljenja zuba treba navesti prolaznu osetljivost zuba na hladnoću koja se javlja kod 50% pacijenata.

Ova pojava je uvek PROLAZNOG KARAKTERA i u stomatologiji nije opisan slučaj njenog zadržavanja.
Nikakve dugotrajne loše posledice po zubno tkivo nisu zabeležene ni u jednoj kliničkoj studiji.

Izbeljivanje vitalnih zuba

Ovo je veoma popularna procedura u zapadnom  svetu. Budite uvereni da se skoro sve ličnosti iz javnog života sa svojim blistavim osmesima i bisernim zubima redovno podvrgavaju kozmetskim stomatološkim intervencijama među kojima najviše izbeljivanje zuba.

Ova metoda podrazumeva  aplikaciju gela za izbeljivanje na zube pri čemu se koriste izbeljivači visoke koncentracije u strogo kontrolisanim uslovima, sa zaštitom mekih tkiva u obliku gela. Procedura je kratkotrajna ( dva do tri puta po 15 min.), a efekat se postiže skoro trenutno.

Za vreme izbeljivanja neophodna je apstinencija od konzumiranja pića i hrane koja sadrži koncentrovane pigmente ( kafa, čaj, kola, crno vino itd.).

Neophodni preduslovi

Izbeljivati se mogu svi zubi koji su promenuli boju a koji su:

  • Bez karijesa (primarnog ili sekundarnog) – obavezno popraviti sve zube koji se izbeljuju
  • Bez povlačenja i upale desni – lečenje upale desni
  • Bez prisustva mekih i tvrdih zubnih naslaga (zubni kamenac) – skidanje kamenca i peskiranje zuba

Šta se ne može postići izbeljivanjem zuba?

Beljenjem se ne mogu izbeliti prebojenosti koje su posledica starih amalgamskih plombi Ovo se može u najvećem broju slučajeva rešiti zamenom ovih plombi savremenim kompozitnim (belim) ispunima, ali se po nekad oksidi metala toliko uvuku u zubno tkivo da nastanu trajne prebojenosti.

Beljenjem, se ne mogu rešiti flurotične mrlje kod paciienata koji su unosili velike količine fluora. U nekim mestima nalazi se u velikim količinama u vodi za piće.

Jake tetraciklinske prebojenosti, odnosno kod pacijenata koji su kao deca primali tetraciklne- antibiotike grupe tetracikina u vreme razvoja zuba.

Izbeljivanje devitalizovanih zuba (zuba koji su potamneli nakon vađenja zubnog živca)

Poostiže se pomoću Walking bleach tehnike,  bezbolne i rutinske procedure koju relativno često radimo u našoj ordinaciji. Potamneli zub se prethodno pripremi za beljenje tako što se sa zadnje strane isprepariše rezervoar za gel, ukloni eventualni karijes, ostaci starog punjenja unutar kanala korena 2mm u dubinu.

Izvrši se izolacija kruničnog dela cementom na bazi glas jonomera i nakon toga se postavlja 30% gel karbamid peroksida. Ova procedura se ponovi dva do tri puta u razmaku od nekoliko dana u zavisnosti od potrebe, sve dok se ne postignu željeni rezultati.

Primer naše prakse

Izbeljibvanje zuba je metoda kojom vraćamo osmehu sjaj i  snežnu belinu. Pacijentkinja S.M. (31) je pođelela da na dan njegog venčanja zablista i svojim osmehom. Saznajte više o ovoj metodi estetske stomatologije u delu kojom smo se posebno pozabavili ovom temom…

Stomatološka ordinacija Dentin Plus Kraljevo

Dent In Plus Kraljevo
mob. tel: 065 25 25 005
tel: 036 336 487
adresa: Ulica Cara Lazara 67/2

Dent In Plus Mataruška Banja
mob. tel: 065 25 25 005
tel: 036 423 525
adresa: Ulica Konarevska 683 a

Dent In Plus Lađevci
mob. tel: 036 58 52 213
tel: 064 20 67 222
Zdravstvena ambulanta u centru