Ortopedija vilica – ortodoncija

je stomatološka grana koja se bavi dijagnostikom i lečenjem nepravilnosti položaja zuba, nepovoljnog odnosa vilica i asimetričnosti lica kod dece i odraslih.


Cilj ortodontske terapije

je postići pravilan i estetski izgled zagrižaja koji će omogućiti optimalnu funkciju žvakanja i preraspodelu sila tako da dobijemo jednako opterećenje svih zuba. Takođe pravilnim položajem zuba olakšavamo oralnu higijenu i samim tim smanjuje se rizik od nastanka karijesa i parodontalnih oboljenja

Ortodontski aparati mogu biti fiksni i pokretni.Proizvode blage sile koje pomeraju zube i postavljaju ih u željeni položaj.

U periodu mešovite denticije to se postiže mobilnim aparatima, a u periodu stalne fiksnim protezama. Kod manjih nepravilnosti, u terapiji se mohu koristiti folije za ispravljanje zuba.

Fiksna ortodontska terapija se sprovodi sa bravicama koje se lepe na zube (metalne, keramičke, safirne) i može ih skinuti samo ortodont. Dužina terapije zavisi od težine anomalije, ali i saradnje pacijenta i ortodonta što doprinosi skraćenju terapije i omogućava optimalan uspeh. LINK FIKSNE PROTEZE


Mobilni parati

omogućavaju pacijentu da sam skida i stavlja ortodontski aparat i sprovodi se kod dece. Mobilna terapija može da se koristi i kod odraslih pacijenta pomoću Inmann aparata ili providnih folija za ispravljanje blagih nepravilnosti položaja zuba

Osnovne prednosti ortodontske terapije:

Korekcija nepravilnosti zagrižaja i uspostavljanje pravilne funkcije zuba i vilica.

Stvaranje zdravog i lepog osmeha i harmonije lica što doprinosi povećanju samopouzdanja i poboljšanju privatnog i profesionalnog života.

Prevencija povreda prominentnih (isturenih) zuba

Poboljšavanje uslova za održavanje oralne higijene, čime se zubi i usta mogu dugoročno održavati zdravim.

Zubi i vilice se kod krezubih pacijenata mogu pripremiti za prihvatanje protetskih nadoknada i implantata, kako bi se produžila njihova funkcionalnost i dugotrajnost.

Rano otkrivanje ortodontskih problema je značajno jer se primenom preventivnih mera, ili ako je potrebno, interceptivnom terapijom može sprečiti razvitak mnogo teže anomalije. Neke skeletne anomalije posebno nesrazmera u velicini gornje i donje vilice ,moraju se tretirati već u ovom uzrastu
Rana terapija takođe potencijalno zahteva vađenja stalnih zuba koja su potrebna kod pacijenata sa izraženom teskobom

Za uspeh terapije godine nisu važne.
Sve dok su Vaše desni i kost oko korenova zuba zdravi, možete nositi fiksni ortodontski  aparat

Ortodontsko lečenje ne boli. Ne koristi se anestezija ni za jedan ortodontski postupak.
Međutim, dešava se da posle postavljanja bravica na zube dođe do blage prolazne nelagodnosti. Dužina lečenja i njegov uspeh zavise od mnogo faktora, kao što su uzrast, težina problema, saradnja pacijenta (naročito kada se koriste pokretni aparati) i brzine prirodnog odgovora na pomeranje zuba.

Stomatološka ordinacija Dentin Plus Kraljevo

Dent In Plus Kraljevo
mob. tel: 065 25 25 005
tel: 036 336 487
adresa: Ulica Cara Lazara 67/2

Dent In Plus Mataruška Banja
mob. tel: 065 25 25 005
tel: 036 423 525
adresa: Ulica Konarevska 683 a

Dent In Plus Lađevci
mob. tel: 036 58 52 213
tel: 064 20 67 222
Zdravstvena ambulanta u centru