Ovo je veoma česta oralno- hirurška intervencija koju radimo u našoj stomatološkoj praksi. Neiznikli ili delimično iznikli zubi se stručno nazivaju impaktirani zubi.  Nedovoljna razvijenost vilica, makrodoncija (veliki zubi), hiperdoncija (prekobrojni zubi), njihov atipičan položaj ili  anatomske prepreke u nicanju samo su neki od uzroka ovog problema. Najčešća komplikacija je perikoronitis koji se odlikuje upalom mekog tkiva oko krunice poluizniklog zuba. Infekcija se kasnije može proširiti i na kost i okolne anatomske prostore prouzrokujući trizmus (otežano ili nemogućnost otvaranja usta) bol, otok, groznicu i povišenu telesnu temperaturu. Takođe, impaktirani zub može prouzrokovati resorpciju korena susednog zdravog zuba. Pored ovih terapijskih postoje ortodontske i protetske indikacije za hiruršku ekstrakciju ovih zuba. 

Prvi korak u rešavanju ove problematike je ordinacijski i rentgenski pregled pregled te postavljanje tačne dijagnoze i plana terapije. Veoma često je potrebno uključitit i antibiotsku terapiju. Hirurško vađenje umnjaka ili nekog drugog impaktiranog zuba je intervencija koja se izvodi u lokalnoj anesteziji i apsolutno je bezbolna.

Posle ukazane itervencije pacijentu savetujemo tog dana mirovanje, hladne obloge i analgetsku terapiju po potrebi. Dan nakon intervencije je prvi kontrolni pregled, a skidanje konaca je sedam dana nakon intervencije.

Stomatološka ordinacija Dentin Plus Kraljevo

Dent In Plus Kraljevo
mob. tel: 065 25 25 005
tel: 036 336 487
adresa: Ulica Cara Lazara 67/2

Dent In Plus Mataruška Banja
mob. tel: 065 25 25 005
tel: 036 423 525
adresa: Ulica Konarevska 683 a

Dent In Plus Lađevci
mob. tel: 036 58 52 213
tel: 064 20 67 222
Zdravstvena ambulanta u centru