Kako i zašto nadoknaditi izvađen zub?

Kada je zub izgubljen u vidljivom delu – zoni osmeha, prvo što nam se nameće su estetski razlozi nadoknade  zuba. Međutim, ne treba gubiti iz vida da je po zdravlje pacijenta bitnije prvo nadoknaditi zube  u potpornim zonama, tj. nedostajuće pretkutnjake i kutnjake  koji najviše doprinose funkciji žvakanja i održavanju pravilne visine zagrižaja.

Gubitak ovih zuba vremenom dovodi do pomeranja ostalih zuba u vilici  i njihovog bržeg propadanja usled nepravilnog opterećenja prilikom žvakanja. Nastaje takozvani “domino efekat”.  Zub koji više nema para (antagoniste) u suprotnoj vilici, počinje prorastati u prazan prostor nastao prethodnim vađenjem zuba (antagoniste).  Okolne strukture (desni, a potom i kost) neće pratiti taj rast, pa će vrlo često površina korena tog zuba biti sve više eksponirana.  Ovakav zub će zbog toga biti podložniji karijesu i parodontološkim promenama koje na kraju mogu rezultirati I gubitkom tog zuba.

Sledstveno se vremenom javljaju i oboljenja viličnog zgloba, kao i gubitak (usled atrofije)  kosti u  regiji izgubljenog zuba. Sa druge strane, hrana je nedovoljno sažvakana i kao takva prouzrokuje preopterećenje organa za varenje, pre svega želuca dovodeći do gastritisa i drugih oboljenja.

Stomatološka ordinacija Dentin Plus Kraljevo

Dent In Plus Kraljevo
mob. tel: 065 25 25 005
tel: 036 336 487
adresa: Ulica Cara Lazara 67/2

Dent In Plus Mataruška Banja
mob. tel: 065 25 25 005
tel: 036 423 525
adresa: Ulica Konarevska 683 a

Dent In Plus Lađevci
mob. tel: 036 58 52 213
tel: 064 20 67 222
Zdravstvena ambulanta u centru